21. november 2014

Kohv ja hambad

Meil on uus  huvitav uudis kohvijoojatele. On teada kohvi mitmesuguseid toimeid meie organismile. Näiteks vähendab ta ajutiselt väsimustunnet ja parandab töövõimet, soodustab seedimist, suurendab uriinieritust, suurendab südame löögisagedust, tõstab vererõhku jne. Kõige tuntum kohvi efekt hammastele on negatiivne – pigmentatsioon. Siiski on teadlased uurinud ka kohvi teisi mõjutegureid.

Nii jõuti Itaalias 2002. aastal kui ka Brasiilias 2014. aastal teostatud uuringus järeldusele, et kohvil on ka positiivne mõju hammastele, ennetades hambaaukude teket. Kohvi antibakteriaalne toime takistab bakterite kinnitumist hammastele ning hävitab kattu tekitavaid baktereid. Uuriti ka erinevat sorti kohvisid ning selgus, et röstitud kohvioad olid tõhusamad röstimata kohviubadest, samuti oli lahustuv kohv efektiivsem jahvatatud kohvist. Kofeiini sisaldus ei mänginud erilist rolli, kuna kofeiiniga ja kofeiinivaba kohvi toimeulatus oli sarnane.




Sellegipoolest ei tohiks kohvi tarbimist kuritarvitada ja seda suuvee asemel kasutama hakata. Antibakteriaalne toime esineb vaid mustal kohvil ilma suhkru ja piimata. Kohvi happelisus võib siiski emaili kahjustada ning kindlasti ei tohi unustada kohvi pigmenteerivat toimet. Ometi regulaarse kohvitarbijana ei pea kohvitassi laualt tõstes tundma ainult süümepiinu, võib ka nautida äratavat kohvilonksu mõttega, et midagi on selles ka positiivset.











Dr Sigrid Tuisk Sõpruse Hambaravist

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar